Duminică, 27.05.2018, 10:57 AM
Bine aţi venit Vizitator | RSS

S.C. Crama Vesela S.R.L. isi are sediul in comuna Mera, judetul Vrancea, iar antrepozitul principal in Comuna Jaristea,Jud. Vrancea.  Structura sortimentala este reprezentata in proportie de 85% de  vinurile albe (Aligote, Riesling, Feteasca Alba, Feteasca Regala si Tamaioasa Romaneasca) si  vinuri rosii (Merlot si Feteasca Neagra).


                                                   Dictionar De Termeni

Amabil – vin necolturos, fara asperitati, prietenos. Acest caracter este dat mai ales de glicerol si de un oarecare continut de zahar.

Armonie – insusire gusto-olfactiva a vinului care asigura impresia de ansamblu placuta. Un vin armonios este in primul rand un vin echilibrat.
Aromat – vin provenit prin vinificarea unui soi aromat.
Aroma – insusire olfactiva a vinului tanar. Ea este data de compusii volatili care provin din struguri sau prin fermentare.
Aspru – in care se simte pregnant gustul de tanin.
Baric – butoi de stejar, cu capacitatea de 225 litri, tratat dupa o tehnologie speciala ce asigura invechirea vinului dand un buchet specific, denumit „baric”.
Buchet – caracteristica olfactivă a vinului vechi. El este dezvoltat in cursul maturarii la vas si invechirii la sticla.
Casare – schimbarea culorii vinului care apare la expunerea la soare si aer.
Caseu – caracter gusto – olfactiv al vinului, specific mai ales soiurilor semiaromate.
Catifelare – insusire a vinului de a „unge”, de a aluneca usor in gura. Vinul este lipsit de asprire. 
Coacere – ajungerea la maturitate sub actiunea factorilor naturali sau artificiali.
Cupaje – operatiune de amestecare a doua vinuri sau musturi avand tarie alcoolica, continut în zahar, aciditate diferite, in scopul obtinerii unor amestecuri cu insusiri intermediare sau superioare unuia din vinurile amestecate.
Degustarea sau examinarea senzoriala a vinurilor – este metoda cea mai rapida si practica de stabilire a calitatii unui vin, cu ajutorul simţurilor: vaz (culoare, limpiditate, efervescenta), miros (aroma, buchet, mirosuri straine) si limba, in special, si cavitatea bucala in general, gustul (corespunzator tipului sau soiului de vin, varstei, podgoriei etc.).
Sec – cu continut de zahar rezidual de maximum 4 g/l
Demisec – cu zahar rezidual de 4 -12 g/l
Demidulce – cu zahar rezidual de 12 – 50 g/l
Dulce - cu zahar rezidual de peste 50 g/l
Drojdie – depozitul ramas la fundul vasului dupa terminarea fermentatiei alcoolice.
 

 

 

DOC – vin de calitate superioara cu denumire de origine controlata.

DOC – CMD – cules la maturitate deplina.
DOC – CIB – cules la innobilarea boabelor.
DOC – CT – cules tarziu.
Echilibrat – insusire a vinurilor la care componentele gustative se afla intr-un echilibru optim, fara ca vreunul dintre componente sa deranjeze.
Expozitie – mod de expunere a terenului sau de directionare a randurilor fata de punctele cardinale.
Fad – fara gust, inexpresiv, cu aciditate scazuta.
Floral – caracter olfactiv care sugereaza mirosul de flori.
Greu – caracter gustativ al vinului dat mai ales de bogatia de extract, dar si de excesul de alcool si insuficienta aciditatii.
Invechire – invechirea decurge numai la sticla, dupa imbuteliere.
Maturare – se face la vas de lemn, de dorit nou si de capacitate mica.
Oenoterapie – tratarea unor boli prin folosirea vinului în alimentatie. (de la 25 ml – 500 ml la femei şi 600 ml – 750 ml la barbati, fractionate pe cele doua mese principale).
Rasuflat – caracter olfactiv al vinului lasat mult timp in contact cu aerul. Vinul isi pierde prospetimea.
Scurt – vin scurt: vin cu persistenta olfactiva redusa (sub 3 secunde)
Stabilitate – proprietatea vinului de a-si mentine proprietatile organoleptice: culoare, limpiditate, aroma, prospetime.
Vin - vinul este definit, în mod oficial, ca fiind „bautura obtinuta exclusiv prin fermentare alcoolica totala sau partiala, a strugurilor proaspeti, zdrobiti sau nezdrobiti, sau a mustului de struguri”. Taria alcoolica dobandita a vinului nu poate fi mai mica de 8,5% vol.
VS – vin de calitate superioara.
Viticultura - ramura a agriculturii care se ocupa cu cresterea vitei de vie.
Zaharul mustului – contine între 150 – 300 g/l, din a carui fermentare se obţine alcoolul. Cand mustul are 170 g/l zaharuri naturale se va obtine un vin de 10% vol alcool. Alcoolul este substanta principala din vin care ii confera natura de bautura alcoolica, ii asigura conservabilitatea si, prin combinarea cu anumiti acizi, da esteri sau substante odorante ale vinului ( aroma, buchet). 
 

           Prof Dr. Viorel Stoian – Marea Carte a Degustarii Vinului
Meniu site
Formularul pentru autentificare
Căutare
Sondajul nostru
Ce vin preferati ?
Total răspunsuri: 8
Partenerii Nostri
  • Ferma Dridu
  • Desktop Online
  • Jocuri Online Gratuite
  • Tutoriale Video
  • Toate Tag-urile HTML
  • Kit-uri de Navigator
  • Statistici